TELEFON SANTRALİ Telefon santrali, aynı merkeze bağlı ve iletişim akışını sağlamak için, giriş ve çıkışın otomatik olarak yapılmasını sağlayan sistemin genel adıdır. Ayrıca, bu sistemin kurulu olduğu yere verilen isimdir. Telefon santralleri, günümüzde firmalar tarafından şirket içindeki haberleşmeyi gerçekleştirmek için tercih edilmektedir. Şirket içinde telefon kablolarının bağlanmasıyla birçok telefonla kişilerin iletişimini sağlamaktadır.
Kullanıcılar, o telefona verilen kısa kodlarla ( dahili numaralarla ) tuşlayarak, birbirleriyle ve dış hatlarla kolaylıkla konuşabilmektedirler. Karel yani ip telefon santrali, günümüzde firmalar tarafından şirket içi haberleşmeyi yapmak için tercih edilir. Telefon kablolarının bağlanması ile birlikte birçok telefon arasında ücretsiz iletişim olanağını sağlıyor.
Kullanıcılar kendilerine verilen kısa kodları yani abone numaralarını tuşlayarak birbirleriyle ve dış hatlarla iletişime geçebiliyor. Nasıl çalışır? ip telefon santrali, gelen elektrik akımı, ilk önce santralin güç devresine ulaşmaktadır. Güç devresinin üzerinde olan mekanizma sayesinde, elektrik sinyalini tüm sisteme yaymaktadır. Ana karta ulaşan bu sinyal, işlemcide toplanmaktadır. İşlemciler, telefon santrallerinin beyinleridir. İç hatların tüm şifreleri, dış hatlar ve tüm abonelik ayarları burada kayıt altına alınmaktadır.